O judu za slijepe

935329_115639031971113_1386908282_n

DOBROBITI JUDA ZA SLIJEPE OSOBE
Oštećenja vida može uzrokovati određene probleme kao što su poteškoće u socijalnoj integraciji kao i problema sa ravnotežom, koordinacijom i orijentacijom.
FIZIČKE Bitno je za slijepe osobe kako bi naučili da pada na prikladan način, jer nesigurnost pokreta, zbog sljepoće, često dovodi do bolnog pada. Judo pritom pomaže slijepim osobama izbjeći nesreće u svakodnevnom životu. Vježbanjem juda utječe se na koordinaciju, snagu, brzina i okretnost. U praksi, kad osoba ne vidi svoje protivnike tijekom borbi ona pokušava distribuirati svoje snage i prilagoditi svoje ponašanje u tom procesu svim svojim preostalim osjetilima.
PSIHOLOŠKE Judo omogućuje slijepim ljudima da preuzmu inicijativu, bez rizika. Slijepe osobe pritom uče upravljati svojim tijelom i prostorom bez posebne pomoći drugih ljudi što potiče samopouzdanje u svakodnevnom životu. Judo je atraktivan jer omogućuje slijepim osobama da budu ravnopravni s videćim osobama. Slijepi sportaši mogu sudjelovati službeno u natjecanjima u organizaciji Međunarodne sportske organizacije slijepih IBSA-e i njenih zemalja članica, kao i na natjecanjima za videće osobe. Oni mogu postići isti rezultate kao i videće osobe. Svi ovi čimbenici utječu na samopouzdanje u svoje fizičke sposobnosti.. Tjelesno oštećenje bilo koje vrste često podrazumijeva izolaciju i sjedalački način života. Članstvo u sportskim organizacijama pruža priliku da se natječu ravnopravno sa svim ljudima neovisno o vrsti oštećenja i ili videćim osobama. Slijepe osobe sklone su izbjegavanju socijalnih kontakata radi nesigurnosti, a bavljenje judom djeluje motivirajuće, fizička aktivnost ima brojne pozitivne učinke sama po sebi te olakšava kontakt i socijalnu integraciju.
SAMOOBRANA Kroz iskustvo judo praksu moguće je naučiti prevenirati neočekivane čimbenike, pa čak i kada se oni dogode, pojedinac može naučiti da ih prevlada. Judo je disciplina koja u sebi sintetizira elemente filozofije, nauke, umjetnosti i športa a osnovni principi judo etike su poštivanje pravila i protivnika. Judo je umjetnost koja utječe na jačanje tijela i duha, pomažući izrazito psiho-motorički razvoj osobe.
IBSA –Međunarodna sportska organizacija slijepih utvrdila je sljedeće kategorije za kvalifikaciju slijepih i slabovdnih sportaša na judo natjecanjima: B1 = percepcije svjetlosti u oba oka na percepciju svjetlosti, ali bez sposobnosti da prepoznaju oblik ruke na bilo kojoj udaljenosti, ili u bilo kojem smjeru. B2 = Od sposobnost prepoznavanja obliku ruke vidne oštrine 2 / 60 i / ili vidno polje manje od 5 stupnjeva. B3 = Od vidne oštrine iznad 2 / 60 do vidne oštrine i 6 / 60 i / ili vidno polje od više od 5 stupnjeva i manje od 20 stupnjeva.

Sportom za ljepšu budućnost